Udbud

Når man sender dækkøb i udbud, er der nogle ting, man skal overveje.
 
På miljøområdet er det for eksempel:
  • Dækkets rullemodstand (brændstoføkonomi).
  • Regummierede dæk (materialeforbrug).
  • Støjniveau (ekstern støj til omgivelser).
  • Holdbarhed (materialeforbrug).
Derudover er der naturligvis også det sikkerhedsmæssige aspekt i form af vejgreb på eksempelvis våd vej og på sne/is.

Rullemodstand
Jo lavere rullemodstand, jo lavere brændstofforbrug. På EU-dækmærket er dæk mærket med A i denne kategori det bedste.
Hvorvidt det er muligt at få dæk med A-mærkning i den ønskede dimension og til det påkrævede brug er usikkert. Det må derfor gælde om, at anvende dæk med den lavest mulige mærkning.

Regummierede dæk til lastbiler
Ved brug af regummierede dæk genanvendes dækkets karkasse (metalskelet) og man udskifter kun den nedslidte slidbane. Dette sparer væsentligt på de ressourcer som anvendes til produktionen af dækket.
Ifølge oplysninger fra dækproducenter anvendes cirka 64 liter mindre olie, 14 kg mindre stål og 38 kg mindre gummi ved fremstilling af et regummieret dæk end ved fremstilling af et tilsvarende nyt dæk, og det giver en CO2-sparelse på 180 kg pr. dæk.
Regummierede dæk er ikke mærket med EU-dækmærket, da der endnu ikke findes målemetoder som kan anvendes på disse dæk.
Kvaliteten på regummierede dæk er på samme højde som nye dæk, da de skal opfylde tilsvarende standarder.

Støvniveau
Mærkning af støjniveau som afgives til omgivelserne findes også på EU-dækmærket. Her gælder samme betragtning som ved rullemodstand: Jo lavere mærkning, jo bedre.

Holdbarhed
Jo længere holdbarhed, jo mindre resurseforbrug. I denne sammenhæng skal man dog huske på, at holdbarheden ikke bør være på bekostning af sikkerheden (gummi kan blive hårdt og miste evnen til at fastholde vejgreb, når det bliver gammelt).

Sikkerhed
På EU-dækmærket findes en mærkning af vejgrebet på våd vejbane. Dette kan hjælpe med at vælge dæk som er sikre i vådt føre.
Til vinterkørsel anbefales det at anvende dæk som er mærket med snefnug-symbol (snefnug i bjerg). For at en dækproducent må anvende dette symbol, skal dækket leve op til særlige krav til vejgreb i vinterføre.

Dæk Specialisternes Landsforening har udarbejdet en indkøbsvejledning som forklarer mange af de ting, som man skal være opmærksom på ved indkøb af dæk.
Vejledningen kan hentes her...
Dækbranchen Danmark | Skagensgade 1, 2630 Taastrup  | Tlf.: 39 63 97 79 | dbdk@dbdk.dk